Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Ruim tweeduizend internationale vaatchirurgen voor educatie naar Maastricht
vrijdag 03 maart 14:30

Door een 3D-bril naar een complexe chirurgische ingreep kijken of bijzondere situaties op een operatiekamer trainen. Tijdens een internationaal congres voor vaatchirurgen kunnen 2.000 experts zich de nieuwste technieken op het gebied van vaatchirurgie eigen maken in het Maastrichtse congrescentrum MECC. Prof. dr. Michael Jacobs, hoofd van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+, organiseert samen met prof. dr. Cees Wittens en dr. Jan Tordoir (beiden ook Maastricht UMC+) de European Vascular Course (EVC) dit jaar voor de 21e keer. De EVC vindt plaats van 5 tot en met 7 maart.

De EVC is een jaarlijks terugkerend congres waar de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van vaatchirurgie worden gepresenteerd. Deelnemende chirurgen van over de hele wereld komen voor het evenement naar Maastricht voor training en educatie. Zo kunnen de deskundigen bijvoorbeeld deelnemen aan een simulatie van bijzondere situaties op een operatiekamer. Om de bezoekers een indruk te geven van diverse complexe, vaatchirurgische ingrepen is speciaal voor de gelegenheid tevens een 3D-film geproduceerd.

Complexe ingreep

De 3D-beelden zijn onder meer opgenomen tijdens een zogenoemde aorta-reconstructie. Deze operatie wordt als één van de meest complexe chirurgische ingrepen beschouwd, waarbij de grote lichaamsslagader wordt vervangen door een kunststof exemplaar. Jacobs, die zelf de ingreep uitvoerde, wil op deze manier zijn collega's op inzichtelijke wijze de bijzonderheden van een dergelijke operatie tonen. "Uiteindelijk is het doel om ook de jongere generatie vaatchirurgen te inspireren om zich te bekwamen in complexe technieken", zegt Jacobs. "Deze 3D-film is daarvoor een uitstekend middel en draagt tevens bij aan de leerdoelen waarvoor men naar de EVC komt."

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

UMC

Hart en Vaatcentrum

EVC

Het weer in Limburg
maandag 29 november 14:42 Zwaar bewolkt en regen Maastricht 3.5 °C W 2 Min: -1 Max: 6
Evenementen